Són necessaris els ritus: Manifest de la XXI Marxa per la Desmilitarització de la Serra d’Aitana - Tortuga
Administración Enlaces Contacto Sobre Tortuga

Són necessaris els ritus: Manifest de la XXI Marxa per la Desmilitarització de la Serra d’Aitana

Domingo.25 de mayo de 2025 1 visitas Sin comentarios
Tots els grups convocants. #TITRE

(Más abajo, en castellano)


Més info sobre la marxa


Són necessaris els ritus

En el capítol XXI d’El Petit Príncep, eixe trosset de vida que Antoine de Saint-Exupéry ens va llegar, una xicoteta rabosa ensenya a l’inquiet protagonista a construir una relació d’amistat.

Quan es veuen per segona vegada, l’animalet recorda: «Hauria sigut millor que tornares a la mateixa hora. Si vens, per exemple, a les quatre de la vesprada, des de les tres ja començaré a ser feliç (…) Però si vens a qualsevol hora, mai sabré quan he de preparar el cor… Són necessaris els ritus».

Davant la sorpresa del Petit Príncep, la seua sàvia amiga afegeix que un ritu «és el que fa que un dia siga diferent dels altres dies; una hora, de les altres hores».

Com l’ens cultural i simbòlic que és, l’ésser humà necessita del ritu per a comprendre i construir el món.

No existirien ni amistats, ni famílies, ni enamorats sense la partida de cartes del divendres a la vesprada, el menjar dels diumenges o eixa vida que per a Amanda i Manuel «es eterna en cinco minutos». Aquests ritus ens recorden que no vivim a soles. En certa manera, ens protegeixen i ens fan responsables.

L’escola, la compra, el taller, les sèries de televisió, els enllaços d’internet… o els bombardejos als hospitals. La quotidianitat pot degenerar en monotonia o en mort sense que ens adonem.

L’ànima vegeta quan li donem l’esquena a la realitat i fa call quan l’afrontem.

Necessitem parar-nos, recordar pèrdues i utopies, i valorar el que tenim. Els ritus ens obliguen a fer-ho.

Com les famílies, les amistats i els enamorats, també el poble necessita els seus ritus. Aquests són la festa i la jornada de lluita. La nit de Sant Joan o el dijous de Carnestoltes creen comunitat; el Huit de Març, el Primer de Maig o la Marxa a Aitana, humanitat.

No vivim de veres si no comprenem que també ho fan aquelles gents a les quals mai coneixerem. No vivim de veres si no prenem consciència que a Gaza estimen, a Ucraïna somien, a Darfur juguen i a Mali comparteixen. I no vivim de veres si no recordem, encara que siga de tant en tant, que tampoc nosaltres volem morir.

L’aventura humana és, en essència, la mateixa en tots els llocs i els ritus ens ho recorden.

Com la poesia, omplin la vida amb el dolor i el plaer, combaten la indiferència, aconsegueixen que l’extraordinari cale en la quotidianitat i ens fan més conscients del món.

Són necessaris els ritus, com la Marxa a Aitana. Cuidem-la amb dedicació perquè ens recorda que el poder destina cada vegada més recursos per al militarisme (més de 60.000 milions en 2024 a l’estat espanyol!), que moren milers de persones en les més de cinquanta guerres que assolen el nostre planeta, que les poblacions acomodades en occident poc fem per evitar-ho i que les nostres elits econòmiques viuen a cos de rei a costa del dolor alié.

Són necessaris els ritus, com la Marxa a Aitana. Cuidem-la amb tendresa perquè és un dia de vida plena, de solidaritat i de construcció del món, un cant a la natura i la cultura.

Cuidem la Marxa a Aitana i tots els ritus que aviven el plaer i el dolor. Cuidem-los amb tot nostre ésser perquè facen present l’odi i el transformen en amor perquè, com deia Fausto Falaschi, només així serà possible la revolució.

Portem vint-i-un anys cuidant-la.

Per un món sense guerres!

Per altre món necessari!


Son necesarios los ritos

En el capítulo XXI de El Principito, ese pedacito de vida que Antoine de Saint-Exupéry nos legó, una pequeña zorra enseña al inquieto protagonista a construir una relación de amistad.

Cuando se ven por segunda vez, el animalillo recuerda: «Hubiera sido mejor que volvieras a la misma hora. Si vienes, por ejemplo, a las cuatro de la tarde, desde las tres ya empezaré a ser feliz (…) Pero si vienes a cualquier hora, nunca sabré cuándo he de preparar el corazón… Son necesarios los ritos».

Ante la sorpresa del Principito, su sabia amiga añade que un rito «es lo que hace que un día sea diferente de los otros días; una hora, de las otras horas».

Como el ente cultural y simbólico que es, el ser humano necesita del rito para comprender y construir el mundo.

No existirían ni amistades, ni familias, ni enamorados sin la partida de cartas del viernes por la tarde, la comida de los domingos o esa vida que para Amanda y Manuel «es eterna en cinco minutos». Estos ritos nos recuerdan que no vivimos solos. En cierto modo, nos protegen y nos hacen responsables.

El colegio, la compra, el taller, las series de televisión, los enlaces de internet… o los bombardeos en los hospitales. La cotidianidad puede degenerar en monotonía o en muerte sin que nos demos cuenta.

El alma vegeta cuando le damos la espalda a la realidad y hace callo cuando la afrontamos.

Necesitamos pararnos, recordar pérdidas y utopías, y valorar lo que tenemos. Los ritos nos obligan a hacerlo.

Como las familias, las amistades y los enamorados, también el pueblo necesita sus ritos. Estos son la fiesta y la jornada de lucha. La noche de San Juan o el jueves de Carnaval crean comunidad; el Ocho de Marzo, el Primero de Mayo o la Marcha a Aitana, humanidad.

No vivimos de verdad si no comprendemos que también lo hacen aquellas gentes a las que nunca conoceremos. No vivimos de verdad si no tomamos conciencia de que en Gaza aman, en Ucrania sueñan, en Darfur juegan y en Mali comparten. Y no vivimos de verdad si no recordamos, aunque sea de vez en cuando, que tampoco nosotros queremos morir.

La aventura humana es, en esencia, la misma en todos los lugares y los ritos nos lo recuerdan.

Como la poesía, llenan la vida con el dolor y el placer, combaten la indiferencia, consiguen que lo extraordinario cale en la cotidianidad y nos hacen más conscientes del mundo.

Son necesarios los ritos, como la Marcha a Aitana. Cuidémosla con dedicación porque nos recuerda que el poder destina cada vez más recursos para el militarismo (¡más de 60.000 millones en 2024 en el estado español!), que mueren miles de personas en las más de cincuenta guerras que asolan nuestro planeta, que las poblaciones acomodadas en occidente poco hacemos por evitarlo y que nuestras élites económicas viven a cuerpo de rey a costa del dolor ajeno.

Son necesarios los ritos, como la Marcha a Aitana. Cuidémosla con ternura porque es un día de vida plena, de solidaridad y de construcción del mundo, un canto a la naturaleza y la cultura.

Cuidemos la Marcha a Aitana y todos los ritos que avivan el placer y el dolor. Cuidémoslos con todo nuestro ser para que hagan presente el odio y lo transformen en amor porque, como decía Fausto Falaschi, solo así será posible la revolución.

Llevamos veintiún años cuidándola.

¡Por un mundo sin guerras!

¡Por otro mundo necesario!

Nota: los comentarios podrán ser eliminados según nuestros criterios de moderación.