Les guerres oblidades (cat / cast) - Tortuga
Administración Enlaces Contacto Sobre Tortuga

Les guerres oblidades (cat / cast)

Lunes.16 de mayo de 2005 1770 visitas Sin comentarios
Indymedia Barcelona #TITRE

Penjat per Antoni Ferret

Segons Metges sense Fronteres

L’any 2004 va estar dominat, en els mitjans de comunicació, per la guerra de l’Iraq i l’anomenada «guerra contra el terrorisme». Però altres guerres cròniques van seguir provocant milions de morts i grans sofriments de forma silenciosa. Fins i tot guerres militarment acabades segueixen arrossegant les seves conseqüències desastroses sobre la població indefensa.

Colòmbia
El conflicte latent entre exèrcit, paramilitars i guerrilla ha provocat més de 3 milions de desplaçats interns, i la violència és encara la primera causa de mort. Els civils poden ser víctimes d’amenaces, atacs o assassinats. La vida en un estat de por constant també està causant estralls en la salut mental de la població.

Etiòpia
Més del 10 per 100 dels nens nascuts a Etiòpia no passen del seu primer any de vida, i s’estima que un 41 per 100 dels 63 milions d’etíops estan desnodrits. El reassentament de milions de persones en les fèrtils terres baixes ha tingut conseqüències fatals, perquè són zones on el paludisme és endèmic. El país no aixeca el cap des de la guerra civil que va viure ja fa molts anys.

Libèria
La guerra ha acabat, però la crisi continua. Més de 300.000 persones viuen encara desplaçades dintre del país i altres 300.000 estan refugiades fora de les seves fronteres. Els serveis de salut, escassos en les principals ciutats, tot just existeixen en les zones més remotes, i únicament 30 metges liberians treballen avui en aquest país. Les dones continuen sent víctimes de la violència sexual.

República Democràtica del Congo
Els serveis mèdics, quan existeixen, són totalment deficients, la cobertura contra el xarampió tot just supera el 50 per 100 i les pobres condicions de sanejament i la falta d’aigua potable causen freqüents brots de còlera i febre tifoide. Al desembre de 2002 es va signar un acord de pau entre 7 faccions enfrontades, però la situació continua deteriorant-se.

Somàlia
Està devastada per l’anarquia i el caos. El col•lapse del sistema de salut ha afectat particularment dones i nens: una de cada 16 dones mor durant el part, un de cada 7 nens mor durant el primer any de vida, i un de cada 5, abans de complir els 5 anys.

Txetxènia
Les ciutats i els pobles estan en ruïnes, i més de 260.000 desplaçats viuen en condicions terribles, tant a Txetxènia com en la veïna Ingusètia. La majoria de les 539 persones entrevistades per MSF el 2004 havien estat exposades als combats o bombardejos. Más d’1 de cada 5 havien estat testimonis d’assassinats. Cal afegir la repressió constant i les tortures per part dels militars russos.

Uganda
El brutal conflicte ha desplaçat més d’1’6 milions de persones (un 80 per 100 de la població del nord d’Uganda), i ara viuen en condicions miserables. El Lord’s Resistance Army ha raptat desenes de milers de nens, per obligar-los a combatre i convertir-se en esclaus sexuals, un temor que provoca que 50.000 nens es dirigeixin cada nit en massa als centres de les ciutats buscant un lloc segur on dormir.


LAS GUERRAS OLVIDADAS (2004)

Según Médicos sin Fronteras

El año 2004 estuvo dominado, en los medios de comunicación, por la guerra de Irak y la llamada «guerra contra el terrorismo». Pero otras guerras crónicas siguieron provocando millones de muertes y grandes sufrimientos de forma silenciosa. Incluso guerras militarmente terminadas siguen arrastrando sus consecuencias desastrosas sobre la población indefensa.

Chechenia
Las ciudades y los pueblos están en ruinas, y más de 260.000 desplazados viven en condiciones terribles, tanto en Chechenia como en la vecina Ingusetia. La mayoría de las 539 personas entrevistadas por MSF en 2004 habían estado expuestas a los combates o bombardeos. Más de 1 de cada 5 habían sido testigos de asesinatos. Hay que añadir la represión constante y las torturas por parte de los militares rusos.

Colombia
El conflicto latente entre ejército, paramilitares y guerrilla ha provocado más de 3 millones de desplazados internos, y la violencia es todavía la primera causa de muerte. Los civiles pueden ser víctimas de amenazas, ataques o asesinatos. La vida en un estado de miedo constante también está causando estragos en la salud mental de la población.

Etiopía
Más del 10 por 100 de los niños nacidos en Etiopía no pasan de su primer año de vida, y se estima que un 41 por 100 de los 63 millones de etíopes están desnutridos. El reasentamiento de millones de personas en las fértiles tierras bajas ha tenido consecuencias fatales porque son zonas donde el paludismo es endémico. El país no levanta cabeza desde la guerra civil que vivió ya hace muchos años.

Liberia
La guerra ha terminado, pero la crisis continúa. Más de 300.000 personas viven todavía desplazadas dentro del país y otras 300.000 están refugiadas fuera de sus fronteras. Los servicios de salud, escasos en las principales ciudades, apenas existen en las zonas más remotas, y únicamente 30 médicos liberianos trabajan hoy en este país. Las mujeres continúan siendo víctimas de la violencia sexual.

República Democrática del Congo
Los servicios médicos, cuando existen, son totalmente deficientes, la cobertura contra el sarampión apenas supera el 50 por 100 y las pobres condiciones de saneamiento y la falta de agua potable causan frecuentes brotes de cólera y fiebre tifoidea. En diciembre de 2002 se firmó un acuerdo de paz entre 7 facciones enfrentadas, pero la situación continúa deteriorándose.

Somalia
Está devastada por la anarquía y el caos. El colapso del sistema de salud ha afectado particularmente a mujeres y niños: una de cada 16 mujeres muere durante el parto, uno de cada 7 niños muere durante el primer año de vida, y uno de cada 5, antes de cumplir los 5 años.

Uganda
El brutal conflicto ha desplazado a más de 1’6 millones de personas (un 80 por 100 de la población del norte de Uganda) y ahora viven en condiciones miserables. El Lord’s Resistance Army ha raptado a decenas de miles de niños, para obligarles a combatir y convertirse en esclavos sexuales, un temor que provoca que 50.000 niños se dirijan cada noche en tropel a los centros de las ciudades buscando un lugar seguro donde dormir.