Més de 8.000 euros de sanció per no presidir una mesa electoral - Tortuga
Administración Enlaces Contacto Sobre Tortuga

Més de 8.000 euros de sanció per no presidir una mesa electoral

Martes.25 de octubre de 2016 280 visitas Sin comentarios
Vicent Soriano es va negar a presidir la mesa per "una qüestió ètica i el ser conseqüent amb mi mateix". #TITRE

Antoni Silva

La Directa

Vicent Soriano va ser detingut "il·legalment" per la Guàrdia Civil després de negar-se a presidir una mesa electoral per motius ideològics. Ara, la fiscalia demana una pena-multa per la seua acció de desobediència.

"Una qüestió ètica i el ser conseqüent amb mi mateix". Aquestes han estat dues de les raons que van portar Vicent Soriano a desobeir la designació de la Junta Electoral de Zona, per ser president d’una mesa electoral a Albaida -la Vall d’Albaida- en les passades eleccions municipals i autonòmiques, el maig de l’any passat.

Durant el termini d’al·legacions a aquesta designació, Soriano va respondre la citada junta amb una carta en la qual al·legava una "qüestió de principis", declarant-se "ideològicament com a anarquista". En el seu escrit exposava que no volia participar d’un sistema que "desvia diners públics a finalitats privades", que "destina ingents quantitats d’euros a la repressió i la mort". A més, acusava les institucions d’"estar allunyades de la realitat social del dia a dia, sense donar opció a afrontar-la de manera col·lectiva, privant-nos de la nostra responsabilitat i apoderament mutu per reconduir les nostres vides". I assenyalava que "la corrupció del sistema és intrínseca a ell".

https://youtu.be/wiGgdUYbgRo

La resposta de la Junta Electoral va ser breu i concreta. Soriano incorreria en un delicte electoral, "per abandó o incompliment en les Meses electorals", i hauria d’enfrontar-se a una "pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a vint-i-quatre mesos". Després dels fets es va posar en contacte amb persones i col·lectius que havien començat iniciatives semblants d’insubmissió i desobediència civil. És el cas del col·lectiu antimilitarista Tortuga a Elx o de "Des-censo electoral" a Euskadi, que són reflex de l’incipient moviment d’insubmissió electoral en l’àmbit estatal.

Una detenció "il·legal"

Va arribar el dia de les eleccions, el 24 de maig del 2015 i Soriano no es va presentar al Col·legi Passarel·la d’Albaida, on havia de presidir la mesa electoral. El mateix dia a la vesprada era alertat: la Guàrdia Civil havia anat a buscar-lo al seu domicili i estava preguntant per ell en col·legis electorals i altres llocs d’Albaida. "Molta gent del poble es va inquietar i van començar a trucar per telèfon", afirma Soriano. L’endemà es va presentar voluntàriament acompanyat pel seu advocat particular, Andreu Moreno, en la caserna de la Guàrdia Civil d’Ontinyent.

En aquell moment Soriano va ser detingut, davant la sorpresa del seu lletrat. Moreno interpreta la detenció com a "il·legal", ja que "el delicte comès era molt simple i no requeria la seua retenció per a la investigació del cas, i en presentar-se de manera voluntària es reduïa el risc de fugida". Mentre el seu client va quedar detingut, l’advocat es va desplaçar fins als jutjats d’Ontinyent per confirmar si s’havia dictat des d’allí la detenció. L’acció va ser negada en el jutjat de guàrdia, des d’on es va afirmar que el seu defensat "havia de quedar en llibertat de manera immediata". Vicent Soriano va ser posat en llibertat hores després a Canals, localitat on havien traslladat l’objector, i on es troben els calabossos del cos policial espanyol.

El "dret penal de l’enemic".

Moreno manifesta que "l’aplicació jurídica del delicte electoral és simple, està tipificat en la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). Si t’han nomenat per formar part d’una mesa electoral, i no hi ha una causa que ho justifique, tens l’obligació de complir amb la llei". I continua "quan la causa és política, és quan es complica i és conflictiu, llavors aquest delicte és qüestionable. És quan es planteja el fet moral, de si és just que t’obliguen a participar d’un procés electoral contra la teua voluntat", qüestiona l’advocat.

El judici se celebrarà el 24 de febrer del 2017. Mentrestant, en la primera setmana de setembre passat, Vicent rebia una notificació del jutjat, en la qual el ministeri fiscal demana "una pena-multa de 18 mesos amb una quota diària de 15 euros". La multiplicació dóna com a resultat 8.100 euros. Per a l’advocat "aquesta sanció és desproporcionada" i no veu raons per endurir tant la pena. El lletrat especula amb raons polítiques i "un possible intent de desincentivar altres persones, penalitzant en aquest cas a Vicent amb una sanció exemplar, com un referent del moviment a les comarques centrals del País valencià". Moreno afirma que el codi penal "no ha de penalitzar el motiu, sinó l’acció. T’han de sancionar pel que has fet, no pel que ets, ni la lluita que representes". Al·ludeix en aquest cas al jurista alemany de dret penal Günther Jackobs, qui va encunyar en 1985 l’expressió "dret penal de l’enemic", amb la que "et penalitzen doblement, pel que has fet i pel risc o perill que pots suposar per al sistema", conclou.

El passat 1 d’octubre, Vicent Soriano va prestar declaració en el jutjat número 2 d’Ontinyent i va començar incidint que "cap persona hauria de veure’s obligada a actuar contra el seu criteri ètic: és a dir, cap persona hauria de ser forçada a fer qualsevol cosa que li semble incorrecta". L’encausat comenta que ha sentit el desacord d’algun familiar i alguna altra persona al poble. No obstant això, ha rebut molts suports, tant de persones properes, com d’"altres que pràcticament no coneixia". Algunes, malgrat no compartir els seus principis polítics, respecten la seua decisió i arguments, considerant injusta la imposició d’una llei que trenca i penalitza la seua voluntat. "El fet que gent del poble a qui gairebé no coneixia em recolzés, tot i que no estigueren d’acord amb la meua acció, em dóna la satisfacció d’almenys haver generat un debat entorn d’aquest tema a Albaida", conclou Soriano.