Administración Enlaces Contacto Sobre Tortuga

“La Desobediència Civil es una estratègia d’acció política que és pedagògica i eficaç”

Sábado.28 de marzo de 2015 243 visitas Sin comentarios
Article a La Directa sobre el Grup Tortuga. #TITRE

Un antimilitarista d’Elx podria entrar a presó per protestar davant una jura civil de la bandera espanyola

L’activista, membre del grup antimilitarista Tortuga, que va ser detingut i acusat de desobediència i resistència a l’autoritat, es nega a pagar la multa que considera “una injustícia i un abús policial”

El Grup Antimilitarista Tortuga practica la desobediència civil des de 1999

www.grupotortuga.com

Vicent Almela

L’Ajuntament d’Elx, juntament amb una confraria religiosa de la ciutat, va organitzar el passat mes de juny una jura civil de bandera espanyola i una desfilada militar al passeig de l’estació de la capital del Baix Vinalopó. Davant aquest acte, membres del Grup Antimilitarista Tortuga (GAT) van voler mostrar el seu rebuig i van organitzar una acció “per demostrar que no totes les veïnes estem d’acord amb l’exaltació dels símbols nacionals i les exhibicions militars a la nostra ciutat”.

Tot i ser una acció discreta, amb algunes pancartes i no més d’una desena d’antimilitaristes, la policia nacional els va reprimir violentament. “Ens van fer fora amb espentes i insults, a pesar que estàvem fora del perímetre de seguretat que ells mateixos havien marcat”, afirma Pablo, membre del GAT. La càrrega policial va provocar que algunes manifestants demanessen explicacions als policies, que també es van emportar detingut Pablo acusant-lo de desobediència i resistència a l’autoritat.

La jutgessa no va voler escoltar l’acusat i es va basar en la presumpció de veracitat atorgada a l’atestat policial per dictar la sentència

Després d’un judici ràpid el passat febrer, en el que la jutgessa no va voler escoltar l’acusat i es va basar en la presumpció de veracitat atorgada a l’atestat policial, Pablo va ser condemnat a pagar una multa de 60 euros o una pena de cinc dies de presó. Davant aquesta sentència l’antimilitarista es nega a pagar la multa per tractar-se “d’una injustícia i un abús policial” i està disposat a complir la condemna de presó “perquè la gent s’adone que no vivim en un estat de dret”.

25 anys d’oposició militar a l’Alacantí i Baix Vinalopó

Com en el cas de Pablo, el GAT defensa la desobediència civil no violenta com a eina de confrontament amb les injustícies del sistema: “Creiem que es tracta d’una estratègia d’acció política que és pedagògica i eficaç”, afirmen. Respecte a l’aprovació de la nova llei de seguretat ciutadana que limitarà els drets fonamentals de llibertat d’expressió l’activista assegura que “el que busca aquesta nova llei és una repressió més econòmica en una societat cada cop més precària”, i conclou que per fer-li front “serà necessària la desobediència civil massiva i l’organització jurídica per combatre les multes i condemnes de forma col·lectiva”.

L’exercit va denunciar les activistes el 2008 i ara s’enfronten a una multa de 3.600 euros per danyar una tanca d’accés a un recinte militar

El GAT va nàixer l’any 1999 arrel les campanyes d’objecció de consciència i insubmissió al servei militar obligatori sorgides en les comarques alacantines a principis dels anys 90. Un cop abolit el servei militar obligatori l’any 2001, l’activitat del col·lectiu es basa a fer campanyes de conscienciació, contrainformació i denúncia la presència militar en la nostra societat.

Una d’aquestes campanyes és la marxa que cada any el col·lectiu organitza a la Serra d’Aitana, que amb 1.558 metres és el cim més alt de la província d’Alacant, i on des de l’any 1960 s’ubica una base militar de l’exèrcit de l’aire. Aquesta base és el resultat d’un acord signat el 1953 entre l’Estat espanyol i els EUA per contrarestar el poder de l’URSS, i actualment s’encarrega de guiar la navegació marítima i aèria de l’OTAN cap Orient Mitjà i part del Magreb.

L’any 2008 quatre activistes del GAT van fer una acció per denunciar la presència de l’exèrcit espanyol i l’OTAN a la serra d’Aitana, ja que el recinte militar “no permet gaudir del paratge natural a les alacantines ni admirar l’horitzó des del punt més alt de la província”, segons el col·lectiu. L’acció consistia a penjar una bandera de la pau en el punt més alt de la serra, dins del recinte militar.

El grup va aconseguir dur a terme l’acció i l’exercit va denunciar les activistes, que després d’un llarg procés judicial, ara s’enfronten a una multa de 3.600 euros per danyar una de les tanques d’accés al recinte militar.

Font: https://directa.cat/actualitat/un-antimilitarista-delx-podria-entrar-preso-protestar-davant-una-jura-civil-de-bandera

Nota: los comentarios podrán ser eliminados según nuestros criterios de moderación.