‘Desmilitaritzem l’Educació’ rebutja la presència de l’exèrcit a la Fira de Formació de Lleida - Tortuga
Administración Enlaces Contacto Sobre Tortuga

‘Desmilitaritzem l’Educació’ rebutja la presència de l’exèrcit a la Fira de Formació de Lleida

Miércoles.18 de abril de 2018 170 visitas Sin comentarios
La plataforma considera que l’oferta laboral de les forces armades és una "excusa" per introduir els joves en un món "incompatible" amb els valors democràtics. #TITRE

La Plataforma Desmilitaritzem l’Educació, constituïda a començaments de 2017, rebutja la presència de les Forces Armades a la Fira de Formació & Treball que tindrà lloc a Lleida del 19 al 21 d’abril.

Un dels membres de ‘Desmilitaritzem l’Educació’, Oriol Olmo, considera que l’exèrcit utilitza l’excusa d’oferir possibilitats laborals als estudiants per introduir-los en un món que “no és adequat” i que és “incompatible amb els valors democràtics i d’educació que se suposa que ofereix Fira de Lleida”.

A més, considera que aquestes “possibilitats laborals” no són “normals” sinó que “pretenen continuar amb una cultura de guerra, armamentística, per perpetuar la presència de les forces armades a l’educació”.

Tot i que no han concretat les accions, des de la plataforma han anunciat que seguiran lluitant per fer fora l’exèrcit de la fira i que duran a terme algun acte reivindicatiu durant la celebració del certamen.

A més, “seguirem actuant a nivell social i a les escoles perquè el clam social sigui tant gran que Fira de Lleida s’ho replantegi i ofereixi un altre espai per la seva propaganda però no barrejada amb les ofertes de formació que ofereix la fira”, ha sentenciat el portaveu del sindicat educatiu USTEC-STES a Lleida, Jaume Añé.
Añé ha recordat que la participació de les Forces Armades en aquesta fira contravé la moció “Per la declaració de Lleida municipi de cultura de pau”, aprovada al ple de la Paeria l’1 d’abril de 2016, i la resolució del 14 de juliol de 2016 del Parlament de Catalunya sobre la desmilitarització, que disposa “evitar la presència de l’exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació”.

Aquesta resolució feia a més referència clara a la fira de formació de Lleida ja que recollia que calia “evitar també que (l’exèrcit) sigui present a espais educatius i promocionals com el Saló d’Esport i Turisme de Muntanya o la Fira de Formació Professional, a Lleida; l’ExpoJove, de Girona, o l’Espai de l’Estudiant, de Valls”.

El portaveu sindical ha lamentat que tant l’any passat com aquest van demanar a l’Ajuntament de Lleida i a la Fira que l’exèrcit no hi participés però se’ls va denegar la petició.

“No entenem la decisió del director de Fira de Lleida ni de l’alcalde”, assegura. La setmana passada, ha explicat, es va reunir amb l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i “segueix dient que ofereixen una formació com qualsevol altra”.

Per Anyé no és així ja que es tracta d’una professió en què, entre d’altres, els seus membres no es poden sindicar i no tenen dret a vaga. “El que fa l’exèrcit al saló és reclutar efectius perquè la societat no veu amb bons ulls l’augment de la despesa militar que suposa”, denuncia.

Des del sindicat estudiantil denuncien que el Ministeri de Defensa, juntament amb l’OTAN, pretén duplicar la despesa militar en els pròxims sis anys, de tal manera que el 2024 la despesa rondarà els 18.000 milions d’euros. “Això creiem que farà que altres partides pressupostàries baixin, com ara sanitat o educació”, lamenten, i proposen alternatives per aconseguir un món en pau com ara polítiques de defensa adreçades a la no violència.

La portaveu del SEPC, Neus Vives, ha criticat el projecte que vol dur a terme l’estat espanyol a les escoles. Segons denuncia, s’anomena projecte de coneixement de la seguretat i la defensa i està adreçat als centres educatius, començant a primària.

Alguns dels exercicis que proposa aquest projecte, explica, són “posar les cares dels infants en uniformes de militars, aprendre’s l’himne d’Espanya o jugar al tres en ratlla amb banderes que representen les forces aèries“. És per tot això que Vives rebutja en nom del sindicat estudiantil Rebuig “l’adoctrinament a les aules”. (acn)

Font: https://www.teleponent.cat/desmilit...